A dzisiaj nie o pracach plastycznych, choć może pośrednio też. Dzisiaj będzie o pierniczkach:) Lubicie? Ja najbardziej lubię je piec. Nie lubię gotować. Dania wigilijne najlepiej robi moja mama, więc niech każdy robi to, w czym jest dobry;) Ja lubię piec, więc nie wyobrażam sobie świąt bez pierniczków. I lubię nimi obdarowywać nie tylko najbliższych.
Tak, nie wyobrażam sobie przygotowań do Świąt bez wiecznego bałaganu w kuchni - wciąż rozsypanych foremek do pierniczków i kilkudziesięciu puszek, do których lądują upieczone smakołyki. Nie wyobrażam sobie braku zapachu piernikowego w domu, ani tych ton kolorowych lukrów i ozdóbek do ich dekorowania. A samych świąt nie wyobrażam sobie bez wielkiej puszki lukrowanych cudeniek po które sięgają z radością dzieci.
Myślę, że Szymek też już tak to widzi. Od niemowlaka pomagał mi wykrawać pierniki. Na początku bardziej się tylko bawił foremkami i ciastem, w poprzednim roku pomagał rozwałkowywać ciasto i wykrawał pierniki i pomagał je dekorować, a w tym roku nawet sam wsypuje składniki i zagniata ciasto (oczywiście trochę trzeba w zagniataniu pomóc, ale to tylko kwestia nabrania siły). Mikołajowi boję się dać coś poza foremkami bo jest obecnie zbyt zachłanny i dosłownie wszystko co go zainteresuje ląduje w jego buzi. Ale poczekajcie, w przyszłym roku to on nadrobi!
No więc już w listopadzie rozpoczynamy produkcję na masową skalę. A przed samymi świętami wyjmuję je z puszek, lukrujemy, dekorujemy i układamy je do puszek i rozdajemy.
Jeśli jeszcze nie spróbowaliście, albo szukacie przepisu który zawsze się udaje:
PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE
Składniki:
3 szklanki (50 dag) mąki
1 niepełna szklanka (20 dag) cukru pudru (może być brązowy cukier)
20 dag miodu
pół kostki (12 dag) margaryny
1 jajo
1 łyżeczka sody oczyszczanej
2 łyżki stołowe (lub jedno opakowanie) przypraw korzennych do piernika (można sporządzić samemu: 16 cynamonu, 10 g kardamonu lub kolendry, 8 g gałki muszkatołowej, 25 g suszonej skórki pomarańczowej. Na 0,5 kg mąki daje się 5 g takiej mieszanki)
1 niepełna szklanka (20 dag) cukru pudru (może być brązowy cukier)
20 dag miodu
pół kostki (12 dag) margaryny
1 jajo
1 łyżeczka sody oczyszczanej
2 łyżki stołowe (lub jedno opakowanie) przypraw korzennych do piernika (można sporządzić samemu: 16 cynamonu, 10 g kardamonu lub kolendry, 8 g gałki muszkatołowej, 25 g suszonej skórki pomarańczowej. Na 0,5 kg mąki daje się 5 g takiej mieszanki)
- cukier puder do lukru
- do zabarwienia lukru: spożywcze barwniki do wielkanocnych pisanek, lub kakao, sok z buraków lub takie kolorowe, farbowane syropy do picia (do rozcieńczania z wodą - wymieszać je trzeba z cukrem pudrem).
- do zabarwienia lukru: spożywcze barwniki do wielkanocnych pisanek, lub kakao, sok z buraków lub takie kolorowe, farbowane syropy do picia (do rozcieńczania z wodą - wymieszać je trzeba z cukrem pudrem).
Sposób
przygotowania:
Mąkę wymieszać z sodą i cukrem i przyprawami korzennymi. Dodać magrarynę i dokładnie ją rozetrzeć na sypko z mąką. Zrobić wgłębienie
na środku, wlać miód (jeśli jest scukrzony trzeba go podgrzać – można razem z
cukrem i przyprawami korzennymi - i
lekko przestudzić), dodać jajo. Zagnieść
ciasto - ma być gładkie i jednolite w przekroju.
Ciasteczka można piec różnej grubości. Piec około 10 minut w 180C. Trzeba uważać, żeby nie zrumieniły się zbyt mocno, bo mogą stać się twarde i nabrać nieco goryczki.
Pierniczki doskonałe stają się po dwóch - trzech dniach, gdy nabiorą wilgoci i zmiękną. Można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym, metalowym pojemniku - puszce;). Przed jedzeniem zostawić je na dwa dni odkryte, żeby mogły wchłonąć wilgoć z powietrza. Można je lukrować i dowolnie ozdabiać.
Ciasteczka można piec różnej grubości. Piec około 10 minut w 180C. Trzeba uważać, żeby nie zrumieniły się zbyt mocno, bo mogą stać się twarde i nabrać nieco goryczki.
Pierniczki doskonałe stają się po dwóch - trzech dniach, gdy nabiorą wilgoci i zmiękną. Można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym, metalowym pojemniku - puszce;). Przed jedzeniem zostawić je na dwa dni odkryte, żeby mogły wchłonąć wilgoć z powietrza. Można je lukrować i dowolnie ozdabiać.
NAJPROSTSZY LUKIER DO
PIERNICZKÓW 1
250g cukru pudru
3-4 łyżki stołowe gorącej wody
Cukier puder zmieszać z taką ilością wody żeby uzyskać gęstą
ale płynna masę. Nie powinna być zbyt gęsta, bo nie da się rozsmarować, ani
zbyt rzadka, bo rozpłynie się i wsiąknie w ciasto. Ostatnią łyżkę wody trzeba
więc dodawać stopniowo.
CYTRYNOWY LUKIER DO
PIERNICZKÓW 2
10 dag cukru pudru,
kilka łyżek soku z cytryny lub mleka
Utrzeć lukier. Ciasteczka posmarować lukrem, odczekać. Z
jeszcze miękkim lukrem kłaść na talerzyku z wiórkami, migdałami w płatkach lub
orzechami i innymi ozdobami. Odstawić do zastygnięcia.
Pierniczki są
rewelacyjne, i można je upiec na długo przed świętami. W mojej rodzinie jedni
wolą pierniczki z lukrem, a drudzy bez, jedni cienkie, a drudzy grubsze –
dlatego najlepiej zrobić i jedne i drugie! A dzieci najbardziej lubią pierniki dekorowane lukrem i emenemsami!
RADA:
1) Aby pierniczki miały orzechowy aromat, zamiast 50 dag
mąki dodaj 40 dag mąki i 10 dag mielonych orzechów włoskich.
2) Do ciasta można dodać również oprócz sody 1łyżeczkę
proszku do pieczenia, kakao i cynamonu oraz kieliszek rumu.
Kto próbuje?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz